הספר "חטיבת אלכסנדרוני - 1947 - 1949" הוא ספר שיצא לאור ע"י עירית נתניה בשנת 1992 להנצחת פעילות החטיבה בקרבות תש"ח. לעיר נתניה קשר מיוחד עם החטיבה - בשנת 1948 שכן בה מטה החטיבה, וכיום שונכת בה האנדרטה המרכזית להנצחת נופלי החטיבה לדורתיהם.

דבר ראש העיר

לרגל הוצאתה אל האור של המהדורה המחודשת של הספר "חטיבת אלכסנדרוני"
נפלה בגורלי הזכות הגדולה להקדיש - על דעת מועצת העיריה ותושבי נתניה - את אתר ההנצחה לחללי חטיבת אלכסנדרוני, עדות-עולם לעוז רוחם ולגבורתם של לוחמי החטיבה.
אנדרטת הזכרון
האנדרטה, הנישאת במקום בו שכנה מפקדת החטיבה, משתלבת להפליא עם צוואתו של מאיר פוני ז"ל, חלל מלחמת העצמאות, לאמור:
...הקימן לי מצבת ענק של שיש, אל מול הטהר של כחול רום וים. וחרת נא על מצבת זו של שיש את כל השגב והטהר והיפי; גלים שקטים, גואים ועננים לבנים שטים, עמקות השמים הגבוהים, ופרחי האלים היפים...
אתר ההנצחה בנתניה
אתר ההנצחה צופה פני בית "יד לבנים". בו מונצח זכרם של בני ובנותיה, אשר נפלו במערכות ישראל, ולצדו - האתר הלאומי של חיל החימוש, שעל לוח הפלדה המוצב בו חקוקים לעד שמותיהם של חללי החיל, מאז מלחמת השחרור ועד ימינו אלה.
כולם היו בניגו! נצדיע לזכרם בכאב ובגאון.
חנוכתו של אתר ההנצחה
לקראת חנוכתו של אתר ההנצחה מתבקשת, כדבר המובן מאליו, הוצאתה אל האור של מהדורה מחודשת של ספר החטיבה.
מהלכי ההתארגנות של החטיבה בתקופה של דמדומי בוקר וקודם זריחה ודרך הקרבות, העקובה מדם, אשר עברה - ראוי, שיהיו חקוקים על לוח לבם של כל תושבי ישראל, מקטן ועד גדול, כאות ומופת לתושיה, נחישות, הקרבה ואומץ לב, שאפיינו את דור הלוחמים לתקומת מדינת ישראל.
נרכותיה של נתניה למפקדי החטיבה ולחיליה. אשריה של העיר, ששמה נקשר בשם חטיבת אלכסנדרוני - כאז כן עתה.
סיון-תשנ"ג יוני-1992
יואל אלראי
ראש העיר